Babka zwyczajna rośnie obficie w Europie i Azji na łąkach, miedzach, polnych drogach, rowach, nasyłach i w świetlistych lasach, ale także jako chwast w ogrodach i na polach, przede wszystkim w plantacjach koniczyny.

W skrócie: Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to bylina, której liście zbiera się od maja do sierpnia i szybko suszy w cienkich warstwach w cieniu lub w temperaturze do 50 °C. Zawiera śluzy, garbniki i aukubinę. Tradycyjnie stosuje się ją w syropach i herbatach na kaszel, a zewnętrznie jako tonik do cery.

Kwitnieniemaj–wrzesień
Zbiór liścimaj–sierpień
Suszeniew cieniu lub do 50 °C
Napar kosmetyczny50 g surowca na 0,5 l wody, 30 minut

Zastosowanie babki lancetowatej

Babka lancetowata (łac. Plantago lanceolata) to bylina wieloletnia, która wyrasta z krótkiego kłącza w postaci rozety liści przyziemnych. Liście są długo lancetowate z równoległymi żyłkami, ku dołowi stopniowo zwężone w długi, często owłosiony ogonek. Babka kwitnie od maja do września. Owocem jest jajowata torebka zawierająca dwa stosunkowo duże nasiona. Istnieje również Babka zwyczajna, Babka średnia i Babka indyjska.

Babka licznie rośnie w Europie i Azji na łąkach, miedzach, polnych drogach, rowach, nasypach i w jasnych lasach, ale także jako chwast w ogrodach i na polach, przede wszystkim w koniczynach. Babka jest też uprawiana dla celów farmaceutycznych. Zbiera się liście od maja do sierpnia. Łodygi kwiatowe usuwa się, liście szybko suszy w cienkich warstwach w cieniu lub przy sztucznej temperaturze do 50°C, aby nie straciły zielonej barwy.

Zastosowanie babki w kosmetyce

Surowiec z babki zawiera śluzy, garbniki i glukozyd aukubinę. Na organizm ludzki oddziałuje prawdopodobnie cały kompleks tych substancji. Najczęściej możemy sami w domu przygotować napar z babki w ten sposób, że 50 g surowca zalewamy 0,5 l ciepłej wody i pozostawiamy do wyciągnięcia na 30 minut i mieszamy z taką samą częścią rozcieńczonego alkoholu. Ten napar służy jako doskonały tonik do cery zanieczyszczonej i trądzikowej lub przy trądziku. Rozdrobnione świeże liście można dodawać do ziołowych masek na twarz.

Zastosowanie babki w medycynie

Ludowe lecznictwo i do pewnego stopnia także medycyna oficjalna uważają liście babki za bardzo skuteczne. Wewnętrznie wykorzystywane są w formie syropów, kropli i herbat przeciwko zapaleniom górnych dróg oddechowych, przeciwko kaszlowi oraz jako regulator jelitowy. Zewnętrznie zaleca się przykładanie wywaru z liści lub bezpośrednio dobrze umyte liście na rany, które następnie dobrze się goją. Leczy się nimi również obrzęki, np. ukąszenia owadów.

Potrzebujemy Twojej zgody na używanie plików cookie, m.in. aby pokazywać Ci informacje dopasowane do Twoich zainteresowań.